Nordstadstorget

8 Feb

– kan man höra att det är julafton?

Inspelningarna i det här inlägget gjordes den 24 december 2010, alltså på julafton. En dag då julklapparna egentligen redan skall vara färdiginköpta; men visst blir det en och annan brandkårsutryckning? Vad gör människorna på Nordstadstorget på julafton? För vissa är det säkert en dag som alla andra, för andra är det en social plats. Kanske är det rentav så att det är här vi hittar de ”udda julfirarna” – de som inte lever upp till schablonbilden av ett julaftonsfirande? Huruvida detta går att höra på inspelningen eller inte, lämnar jag åt lyssnaren att avgöra.

I klippet går vi inledningsvis in i Nordstan – som är Skandinaviens största shoppinggalleria – från Norra Hamngatan i Göteborg. Längs med Götgatan förflyttar vi oss sedan upp till Nordstadstorget där merparten av inspelningarna är gjorda. Klippet avslutas med att vi går ut genom huvudentrén på Norra Hamngatan, där vi återfår kontakten med ett annat ljudlandskap i staden.


(wav)

(mp3)


3 svar to “Nordstadstorget”

 1. inovember 10 december, 2011 den 14:58 #

  Hej Axel,

  Jag har precis hittat hit till din blog och finner den väldigt läs- och lyssningsvärd. Själv är jag en nyanländ exil-Malmöbo som knappt spenderat en knapp vecka i staden. Intresserad av ljud som jag är har jag varit ute och börjat samla på mig en del av de intryck jag fått av ljudlandskapen här, med början på centralstationen, torget utanför och även Nordstan. Förhoppningsvis kommer detta att flyta upp på http://inovember.wordpress.com inom kort (måste bara plocka upp lite sladdar jag glömde i Malmö innan jag kan lägga över filerna till datorn).

  Jag genomförde för lite drygt ett år sen en serie med dokumentationer över ljudlandskapen på några typiska mötesplatser i och kring Malmö som du säkert kan vara intresserad av att lyssna på:

  http://inovember.wordpress.com/2010/11/15/public-spaces-pt-1/
  http://inovember.wordpress.com/2010/11/23/public-spaces-pt-2/
  http://inovember.wordpress.com/2010/12/07/puplic-spaces-pt-3-mobilia/
  http://inovember.wordpress.com/2010/12/16/public-spaces-pt-4-triangeln/

  Jag hoppas såväl du som jag kommer att få mer tid över att utforska ljudmiljöerna i och kring Göteborg framöver. Hör gärna av dig med tips på ljudmiljöer du tycker jag bör spana in!

  /Magnus

  • axeldemker 11 december, 2011 den 11:31 #

   Spännande! Återkommer inom kort med en utförligare kommentar! /Axel

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Nordstadstorget « Ljudplatser -- Topsy.com - 9 februari, 2011

  […] This post was mentioned on Twitter by Daniel Swedin, Anette Svensson. Anette Svensson said: +1 RT @danielswedin Det här tycker jag är en bra blogg. http://j.mp/fS9Oyh (@axeldemker) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: